↑ Terug naar De Wijk

Wijk de Ossenkamp

Als je een wijk van zo’n 120 woningen in één keer ontwerpt bij een dorp als Wapenveld (gemeente Heerde), vraagt dat om een bijzondere aanpak. Het moet niet de zoveelste uitbreidingswijk worden die bij elk dorp in Nederland zou kunnen liggen. Door een goed samenspel tussen de ontwerpers is voor de Ossenkamp een wijk ontstaan waarbij landschap, stedenbouw en architectuur elkaar versterken.

Ze geven aanleidingen voor een patroon van straten, lanen en natuurlijke hoogteverschillen, waarin de woningen met een mix van historische en eigentijdse architectuur zich voegen tot een karakteristieke wijk. Daarom is de Ossenkamp verdeeld in 3 stukken met een eigen identiteit.

Fase 1

De Oprijlaan, de Koetshuizen en de Havezate

Brochure Fase 1 Ossenkamp

Brochure Fase 1 Ossenkamp

De Oprijlaan vormt de entree van de wijk met een lange zichtas op de Havezate (red: straat Hulsbergen met aan het eind straat Biezenkamp). Aan deze met bomen omzoomde laan liggen de Koetshuizen met eengezinswoningen en seniorenwoningen. (red: Het eerste blok aan de noordwestzijde met twee seniorenwoningen en eengezinswoningen wordt verhuurd door Woonstichting Triada.)

Voor de vormgeving hebben we goed gekeken naar de architectuur van historische koetshuizen. Daardoor is een levendig, eigentijds maar vertrouwd beeld ontstaan met veel oog voor detail. Metselwerk speelt een belangrijke rol.

Aan het eind van de Laan staat de Havezate, een appartementengebouw met een voorname uitstraling (red: in dit complex worden de appartementen verhuurd door Woonstichting Triada). Eromheen veel groen en ruimte. Aan beide zijden van de Oprijlaan vinden we de deelgebieden “Aan het Dorp” en “Op de Kamp”.

Aan het Dorp (red: straten Ossenkampweg, Kerkenkamp en gedeelte Biezenkamp)

Het gedeelte dat het eerst gerealiseerd is, kenmerkt zich door dezelfde historisch verantwoorde architectuur. Er wordt een relatie gezocht met de bebouwing van de Kerkstraat en de Ossenkampweg. Alle vrijstaande woningen krijgen ieder een eigen accent in de geveluitwerking, geen een is echt gelijk. De twee-onder-eenkap woningen hebben de karakteristiek van eenvoudige villa’s. We hebben ze bewust zó ontworpen, dat ze er eerder als één dan als twee woningen uitzien. (red: De drie vrijstaande woningen aan de Kerkenkamp op bovenstaande schets zijn herontwikkeld naar twee twee-onder-eenkap woningen.)

Door het gebruik van bijzondere metselwerkdetails en het toepassen van erkers, bloemramen en bijvoorbeeld Franse balkons ontstaat een fris en vertrouwd beeld.

Op belangrijke plekken worden tuinafscheidingen in de plannen meegenomen om een rustig en verzorgd beeld te garanderen. Het wordt er dorps van karakter.

Fase 2

Op de Kamp (red: straten Lagekamp, gedeelte Biezenkamp, Rietkamp en Hoevenkamp)

Brochure Fase 2 Ossenkamp

Brochure Fase 2 Ossenkamp

Dit deel is het laatst ontwikkeld en de architectuur heeft een sterke relatie met het eerste deel van de Ossenkamp. Door gebruik te maken van de in het landschap bestaande hoogteverschillen, krijgt dit deel een wat landelijker karakter. Zo ontstaan er op de plaats van de oorspronkelijke afwateringsgreppels zogenaamde wadi’s die het regenwater gaan afvoeren en als groene linten de buurt met de groene omgeving verbinden. De beplanting wordt aangepast aan de traditionele soorten. Ook de architectuur is wat landelijker. De koetshuizen hebben plaatsgemaakt voor korte rijtjes, als een soort longhouses in het groen. Er is een nieuw type twee-onder-een-kapwoning ontworpen, met een landelijke uitstraling. En langs de rand komen een aantal vrijstaande woningen met eigen architectuur te staan, die -voor de eenheid van de buurt- met dezelfde bakstenen en dakpannen zal worden uitgevoerd als de rest van de buurt.

Zwolle, oktober 2005
19 het Atelier, van Moritz, Van Dijk en Van Scheijndel
Rob Moritz, architect
[bewerkt, webmaster, juni 2011]